Welcome to the brand new Arthive! Discover a full list of new features here.

Театрален антракт

Exhibition June 8 − October 4, 2022
Жената е творчество и божествен рисунък. Жената е магия. Богатство и мистерия. Автентична съзидателна сила. Животопораждаща енергия. Многолика и неизчерпаема. Минало несвършено и бъдеще желано...

Портрети на жени, недокоснати от годините – „Театрален Антракт“

Портрети на жени, недокоснати от годините е най-новият проект на Кайя Христова, посветен на истинската жена - жената над 45. Уловила в шепи спомените си. Жадна за още нови и изпепеляващи емоции. Жената, която вече може, още може и всичко може!!!

Жената, зад чиито усмивки се крият безкрайните нюанси на живота – любов, болка, страст, разочарование, копнеж, носталгия, очакване, надежда...

Жената, която е простила на всички, включително и на себе си. Жената, която е приела отреденото й място и го е заела с достойнство.

Като творец винаги ме е вълнувало да снимам жени в зряла възраст. Тогава, когато времето е очертало траекториите на преживяното и е патинирано чертите на лицето им. Смекчило е погледа, но с онази мекота, зад която се таят цялата сила на опита и увереността на годините.

Като творец винаги ме е вълнувало да снимам жени в зряла възраст. Тогава, когато времето е очертало траекториите на преживяното и е патинирано чертите на лицето им. Смекчило е погледа, но с онази мекота, зад която се таят цялата сила на опита и увереността на годините.

Красотата няма възраст, но за моето творческо внимание тя е най-докосваща след 45. Докосваща и пълна с послания.

Отпечатъците на миналото по лицата на пълноценно живелите жени сътворяват от тях живописни платна. Следите от сълзи и от умора, одухотворяват излъчването. Белезите на времето и преживяното, придават спокойна и уравновесена в себе си мъдрост. Светлината и сянката, представят тъмната и светлата им страна. Очите, пронизващи и разбиращи, бъбриви и тихи са прозореца към душата им. Жените след 45 са картини от плът и кръв.

Чисто художнически обединяващото при избора ми на лица са именно приковаващите синьо-зелени очи. Вдъхновява ме характерното за тях хладно излъчване. Толкова режещо и дълбоко, че зрителят е пронизан от стрелите им, подобно на древните поети Омир и Данте, Бокачо и Петрарка.
Наблюдателят е призован и въвлечен да съ-участва в спектакъла на триумфиращата красота. Той не е само наблюдател. Той вече е избранник.

Проектът „Портрети на жени, недокоснати от годините“ е особено специален за мен. Горя в него отдавна. Посветила съм му се със сърце и душа. Емоциите от фотосесиите остават задълго. Превръщат се в приятелства. Изкристализират в зрели и пълноценни човешки взаимоотношения, които се утаяват в дъното на кадъра, в усещането на мига и никога, ама наистина никога не отминават.

Светът на зрялата жена е вселенски, разтърсващ, космичен, всепроникващ и всеобхватен и като такъв заслужава да бъде видян, осмислен, заснет и увековечен. С възхита и преклонение, пред лицата, които съм избрала за проекта, изразявам благодарността и творческата си възхита от Жената.

Жената - власт и сила. Многолика и всякаква. А когато жената е актриса и живее в автентичната си творческа енергия, метаморфозите са безгранично фантазни: тя е мила и гневна; тя е властна и ужасна; тя очаква и посреща, подкрепя и прогонва, викайки те с поглед да се върнеш отново; приласкава и оценностява, всичко върху което се спре взорът й. Познаваш я, а сякаш едва сега я виждаш истински.

Тя е: Ева, Елена, Беатриче, Фиамета, Лаура...
- Красимира Кузманова
- Койна Русева
- Лилия Маравиля
- Стефка Янорова
- Жени Лечева
- Йоана Буковска
- Линда Русева
- Снежина Петрова
- Биляна Петринска

Текст: Диляна Джибирова